Google Analytics'in Yeni Yüzüyle Tanışın! "Google Analytics 4"

Google Analytics hesabına 14 Ekim 2020'den sonra sahip olduysanız belki de hiç görmediniz ama eski arayüz yani "Universal Analytics"in yerini şu an Google Analytics 4 aldı.

Peki bu ikisi arasındaki fark nedir? Hepsinden önce Universal Analytics sadece sitenin web sürümü için kullanılabilirken Google Analytics 4 ile sitenizin hem web hem de app versiyonlarından aynı anda veri akışı sağlayabilirsiniz. Bu büyük avantajın yanı sıra farklı raporlamalar sunan Google Analytics 4 yeni başlayanlar için düzenli bir veri ağı sunuyor.

Fakat ben hali hazırda Universal Analytics kullanıyorum ve kendimi Google Analytics 4'e incelemeden geçmeye hazır hissetmiyorum diyorsanız, Google sizin için alternatif bir çözüm de sunuyor. İsterseniz hesabınızı Universal Analytics'te tutabilirsiniz, Google Analytics 4'e geçseniz bile Universal sürümüne dönebilir hatta aynı anda 2 hesaba da sahip olabilirsiniz. Universal Analytics de Google Analytics 4 de verilerinizi aynı anda ve ayrı ayrı işlemeye devam edecektir.Detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

Her ne kadar Google Analytics 4 yeni bir yüz olsa da Disual ekibi olarak gerekli eğitimlerimizi tamamladık. Sizler de verilerinizi doğru analiz etme konusunda destek almak için hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz. Web sitenizin yönetimi ve verilerinizin analizi hakkında daha fazla bilgi almak için Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine mail atarak bize ulaşabilirsiniz!

covid19 haberCOVID-19 salgının patlak vermesiyle tüm dünyada ekonomik anlamda meydana gelen olumsuz etkilerin ne kadar süreceği hakkındaki belirsizlik devam ediyor. Birçok ülkede tamamen veya kısmen sokağa çıkma yasağının getirilmesi, COVID-19 salgınının tüketici davranışlarını önemli ölçüde değiştirmesine ve sektörün yeniden şekillenmesine yol açtı. Özellikle alışveriş merkezleri ve mağazalar alınan tedbirlerle birlikte müşteri tercihleri sebebiyle salgından olumsuz etkilenirken, online perakendeciler satış hacmini artırarak sürekli müşteri kazanmaktadır. Tüketiciler salgın ortamında ihtiyaçlarını karşılamak için en hızlı ve güvenli yol olan e-ticareti tercih etmeye başladı. E-ticaret, kargonun teslim alınması dışında fiziksel teması sıfıra indiren bir yöntemdir. Bununla beraber ürüne doğrudan ulaşmak yalnızca sağlık açısından değil, pratiklik, zaman ve enerji tasarrufu gibi nedenlerden dolayı hayatımızdaki önemi gittikçe artarak devam etmektedir.

SEMrush, her sektörde en yüksek değişkenliğe sahip yüzlerce web sitesinde trafik verileri analiz ettiğini belirtti. Bu sektörlerin tarihsel olarak yüksek hacimli arama kategorileri olduğu düşünüldüğünde, yüzde birkaç artış bile milyonlarca yeni site ziyaretçisi anlamına geliyor.

etke tr

Bu tabloda COVID-19 salgının farklı kategorilere ait etkilerini görmekteyiz. Kategorileri detaylandıracak olursak; deterjan, sabun, dezenfektan, eldiven, maske, tuvalet kağıdı ve kolonya satışları e-ticaret sitelerinde rekor seviyelere ulaştı. Bunda medyanın ve kamuoyunun payı oldukça yüksek. Özellikle sabun, dezenfektan ve kolonya üzerine haber yapılması bu 3 malzemenin satışını ciddi anlamda artırdı. Sanal market satışlarının şu anki hesaplamalarla yüzde 60 oranında arttığı söyleniyor.

Hobi ürünleri de olumlu etkilenenlerden. Özellikle puzzle satışları yüzde 65, kitap satışları ise yüzde 25 artış gösterdi. Bağışıklık sistemini düzenlemeye yarayan gıda takviyelerinin satışları ise rekor denilebilecek seviyede; bitkisel ürünlerin satışları yüzde 45, C vitamini satışları ise yüzde 85 artış gösterdi.

E-ticaret sektörünün büyümesiyle birlikte daha da gelişen pet shop ürünlerinin satış hacmi virüsle birlikte yükselişe geçti. Evcil hayvan severlerin alışveriş alışkanlıklarının, e ticaret sitelerine yönelimi daha da artırması bekleniyor.

Uzmanlara göre pandemi sırasında edindiğimiz pek çok alışveriş alışkanlığını pandemi sonrasında da gerçekleştirerek yeni bir alışveriş alışkanlığı kazanacağız. Tabi ki bu ihtiyaçlarımızın yanına artık yavaş yavaş normale döndüğümüz zamanların oluşturacağı ihtiyaçlarımız da eklenecek.

Özellikle virüsün ikinci dalga beklentisi ile alışveriş alışkınlıklarının e-ticarete olan yönelimi daha fazla hızlandıracağına inanılıyor. Bu değişime ayak uydurmak, siz de e-ticarette önemli bir aktör haline gelmek istiyorsanız müşteri odaklı çözümlerimizle, kullanıcı dostu alt yapımızla Disual olarak her zaman sizin yanınızdayız. Ayrıca güncel olarak kullandığınız "ERP" ve/veya "CRM" yazılımlarınızla da kolaylıkla entegre olabilecek yazılım desteğimiz ile birlikte güçlü bir e-ticaret sitesinin temellerini atabilirsiniz.

Çevrimiçi alışverişe geçişten en iyi şekilde yararlanmak vede sizde bir e-ticaret sitesine sahip olmak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

Web Tasarım Trendlerini Nereden Takip Edebilirsiniz?Bir web sitesinin başarısı; web tasarım trendlerini ve web uygulamalarını en güncel haliyle takip etmekten geçer. Bu durumda başta web tasarım trendlerinin nasıl öğrenileceği olmak üzere, trendlerin nasıl takip edileceği ve doğru kaynaklara ulaşabilmek önemli konular haline gelmiştir.

Web tasarım trendleri, dünya ülkeleri çapında gelişir ve ilerler, bu nedenle trendlerin takibi yalnızca yerli kaynaklarla değil, yerli ve yabancı kaynakları harmanlayarak gerçekleştirilmelidir. Bu kapsamda, tasarımcıların portfolyolarını paylaştığı Behance, Pinterest gibi platformları takip etmek dünya çapında tasarımcıların çalışmalarını gözlemleyebilme ve kullanıcılara yaratıcı fikirler konusunda katkı sağlama açısından etkili bir seçenektir. Bu platformların yapılan işleri kaydetme ve tasarımcıları takip etme olanağı sunması; web tasarım trendlerinin takip edilmesine ve bu alandaki yeniliklerin gözlemlenmesine imkan tanır.

Instagram Yeni Bir Hesap Türü Sunmaya HazırlanıyorHali hazırda standart hesapların yanı sıra “Business” hesabı suna Instagram, şimdi de “Creator” hesabını kullanıma sunulacağının bilgisini verdi.

“Basitlik” KazandırıyorGlobal bir marka strateji, dizayn ve deneyim firması olan Siegel+Gale’in yaptığı araştırma sonucu olarak “Dünya Basitlik Endeksi” 2018’i yayınladı. ABD, Avrupa, Asya ve Orta Doğu’daki 9 ülkeden 15.000’den fazla kişinin katılımıyla yapılan araştırmadan çıkan sonuçlar ana hatlarıyla şöyle:

  • Katılımcıların %55’I daha “basit” bir deneyim içindaha fazla ödeme yapmaya istekli
  • Katılımcıları %64’ü daha “basit” bir deneyim sunan markaları tavsiye ediyor
  • En “basit” global markaların stok portföyü, 2009'dan beri ana endekslerin ortalamasının %679'unu geride bıraktı.
  • Basit deneyimler sunmakta başarısız olan şirketler yaklaşık 98 milyar dolarlık bir para kaybetmektedir.

2018’in En Basit Markları ise sırasıyla

  1. Netflix
  2. ALDI
  3. Google
  4. Lidl
  5. Carrefour
  6. McDonald’s
  7. trivago
  8. Spotify
  9. Uniqlo
  10. Subway

Raporun tamamına erişmek için lütfen tıklayınız.

IKEA Bootcamp ile Startup’lara Kapılarını AçıyorIKEA başvurular arasından seçeceği 20 startup’ı alacağı bir IKEA Bootcamp prgoramını duyurdu.

Dropbox Extensions İle Bütün Çalışma Alanını Tek Platformda ToplayacakDropbox, birçok düzenleme programını bir araya toplayarak Dropbox Extensions’ı sunmaya hazırlanıyor.

Yapay Zekanın İş Hayatını Değiştirdiği 25 YolÇağımızda, hemen her alanda adında söz ettirmeye başlayan gittikçe yaygınlaşan bir teknoloji var: Yapay Zeka. Yapay zeka ve makine öğrenimi, hem birbiriyle bağlantlı, hem de tek başlarına incelenmesi gerekli olan önemli konular. Fakat ondan önce “Fortune” dergisinin hazırladığı ve Yapay Zeka’nın iş alanlarında yaptığı 25 değişimi inceleyen bu açıklayıcı yazı dizisini okumanızı tavsiye ederiz.

2018 Yılının Son E-Ticaret Etkinlikleri2018 yılının sonuna yaklaşırken, e-ticaret sektörüne dair, hem genel hem de spesifik alanlarda, aydınaltıcı ve iş geliştirmeye yönelik Avrupa’daki bazı etkinlikleri sizin için derledik.

High-Tech Startup’lar İçin 10 Tavsiye

High-Tech Startup’lar İçin 10 Tavsiye Dünyanın en bilinen dergilerinden olan Forbes’a bağlı Forbes Technology Council’ın hazırladığı yazıda, High Tech sektörüne girmek isteyenler için 10 tavsiyeye yer verilmiş. Biz de bu altın değerindeki tavsiyeleri sizin için özetledik.

Amazon Türkiye, Hizmete Açıldı Ama Beklentileri Karşıladı Mı?Geçtiğimiz hafta, 19 Eylül 2018’de, ABD’nin e-ticaret devi ve dünya genelinde 310 milyon aktif üyeye sahip olan Amazon, Türkiye resmi sitesini hizmete açtı.

eBay, Kafa Hareketleriyle Alışverişi Sağlayan Teknolojisini YayınladıeBay, sadece kafa hareketlerini kullanarak alışveriş yapmayı sağlayan yazılımını open source (açık kaynak) olarak kullanıma sundu.

IGTVInsagram, geçtiğimiz aylarda yeni özelliği olan Instagram TV (IGTV)’yi kullanıcılarıyla paylaştı.

E-Ticaret Sitelerine “Güven Damgası” Geliyor

Türkiye'de online alışverişteki güvenliği arttırmak adına web sitelerine "Güven Damgası" geliyor.

Deloitte 2018 Global Tahminlerini AçıkladıSektörünün dev isimlerinden olan Deloitte, teknoloji, medya ve telekomünikasyon alanlarına dair tahminlerini içeren raporunu yayınladı.

LinkedIn Showcase Özelliği Nedir?

LinkedIn, 2013 yılında Showcase özelliğini kullanıma sundu. Fakat bu Showcase tam olarak ne amaçla var?

Voice Shopping, E-Ticarete Yeni Bir Soluk Getirmeye Hazırlanıyor

Akıllı teknolojiler; hayatımızda smartphone’larla (akıllı telefonlar) hâli hazırda büyük bir yer kaplarken artık smart speaker’larla (akıllı hoparlör) evlerimizde de yerini almaya başladı. 2014 yılında Amazon Echo öncülüğünde hayatımıza giren ve Google, Apple, Alibaba, Xiaomi gibi önemli markaların peşisıra katıldığı smart speaker dünyası, sesli komutları alarak çalışan sistemiyle evdeki yaşamımızı kolaylaştıran imkanlar sunuyor.

TÜBISAD 2017 Raporları AçıklandıTürkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD); her yıl hazırladığı “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri” ve “E-Ticaret Sektör Büyüklüğü” olmak üzere olan raporların 2017 yılına ait olanını 22 Mayıs 2018 kamuoyu ile paylaştı. Her iki raporda da hem yıllık hem de 2012 yılından beri elde edilen verilerle karşılaştırmalı oranlar ve rakamlara yer verilmiştir.

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2017 Pazar Verileri Raporundaki verilerden öne çıkan noktalar şu şekildedir:
  • 2012-2017 Sektör Gelişimi

Bilgi ve İletişim Teknolojileri toplam sektör büyüklüğü Türk Lirası bazında yüzde 18,2'lik büyüme oranı ile 2017 yılında 116,9 milyar TL'lik hacme ulaşmıştır. Karşılaştırılabilir ölçüm yaptığımız 2012 yılından bu yana sektör yıllık ortalama %15 oranında büyümüş, yaklaşık iki katı bir boyuta ulaşmıştır. ABD doları bazında değerlendirildiğinde, sektör büyüklüğünün 30-32 milyar dolar bandında seyrettiği görülmektedir.

  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri Pazar Büyüklüğü

Donanım, yazılım ve hizmet olmak üzere üç alt kategoriye ayrılan Bilgi Teknolojileri 41,3 milyar TL ile hacmin %35’ini oluşturmaktadır.

Elektronik haberleşme ve donanım olmak üzere iki alt kategoriye ayrılan İletişim Teknolojileri ise 75,6 milyar TL ile hacmin %65’ini oluşturmaktadır.

  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü İhracatı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektör ihracatı Türk Lirası bazında yüzde 18,2'lik büyüme oranı ile 2017 yılında 4,691 milyon TL seviyesine ulaşmıştır. ABD doları bazında değerlendirildiğinde, sektörün ihracatı 2014 yılından bu yana yaklaşık iki kat artarak 1,3 milyar ABD doları seviyesine ulaşmıştır.

  • İstihdam

89 bini Bilgi Teknolojileri, 39 bini İletişim Teknolojileri olmak üzere 2017 yılında sektörde toplam 128 bin kişi istihdam edilmiştir.

TÜBISAD 2017 Raporları Açıklandı.

E-Ticaret Pazar Büyüklüğü 2017 Raporundaki verilerden öne çıkan noktalar şu şekildedir:
  • E-Ticaret Pazar Büyüklüğü 2017 Raporu; Online Yasal Bahis, Tatil ve Seyahat, Çok Kanallı Perakende ve Sadece Online Perakende olmak üzere e-ticaret pazarını dört kategori altında incelemiştir.
  • Türkiye’de e-ticaret pazar büyüklüğü TL bazında yıllık %37 büyüme oranıyla perakende 23,0 milyar TL ve perakende dışı 19,2 milyar TL ile toplamda 42,2 milyar TL’lik hacme ulaşmıştır. ABD doları bazında ise yıllık %14 büyüme oranıyla perakende 6,3 milyar dolar ve perakende dışı 5,3 milyar dolar ile toplamda 11,6 milyar dolarlık hacme ulaşmıştır.
  • Türkiye’de e-ticaret pazar büyüklüğü 2013-2017 ortalama yıllık büyüme rakamları ise TL bazında %32 oranında, ABD doları bazında ise %12 olarak yansımıştır.

TÜBISAD 2017 Raporları AçıklandıTÜBİSAD Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2017 Pazar Verileri Raporu için tıklayınız.

TÜBİSAD E-Ticaret 2017 Pazar Büyüklüğü Raporu için tıklayınız

Kurumsal Sosyal Medya Hesaplarının Yönetilmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenlerİletişim alanında yaşanan gelişmelerin meydana getirdiği her an ulaşılabilir olmak bireysel anlamda insanları mutlu ettiği gibi pek çok sektör için önemli avantajlar içermektedir. Özellikle internette sağlanan görünürlüğü reklamcılık alanında doğru şekilde kullandığımızda pazarlama sektöründe başarılı satış grafikleri yakalayabilmektedir. Oluşturulan sosyal medya platformları sayesinde milyonlarca kullanıcının ortak paylaşımları sayesinde farklı sektörler içerisindeki markalar, etkili reklam kampanyaları yürütmektedir.

Kurumsal şirketlerin günümüzde sosyal medyadan kaçınması ne yazık ki mümkün değil. Fakat sosyal medyanın kendi dinamikleri nedeniyle kurumsal hesapların kişisel hesaplar gibi yönetilmesi de doğru bir yaklaşım olmuyor.

Facebook'ta her 1 saniyede 6 yeni profil açılması, Twitter'ı günde 500 milyon insanın ziyaret etmesi, YouTube'a her 1 dakikada 300 saatlik video yüklenmesi, Instagram'daki içeriklerin 1 günde 3,5 milyar beğeni alması "Sosyal Medya Yönetiminin" neden bu kadar önemli hale geldiğini göstermekte.

Bu durumda hedef kitle analizi yapmak çok önem arz etmekte. Öncelikle kimlere ulaşmak istediğimizi tespit etmeli ve sonrasında o kitleyi çekecek içerik ve paylaşımlar yapmalısınız.

Hedefinizi Belirleyin

Bir kurum ya da markanın sadece Sosyal Medya'da yer almak için herhangi bir sosyal medya hesabı açması doğru değildir. Açtığınız sosyal medya hesabının mutlaka bir amacı ve markanızın ya da kurumunuzun ulaşmak istediği bir hedef olmalı ve sosyal medyada paylaştığınız içeriklerin bu amaca hizmet etmesi gerekir.

Hedef Kitleniz ile Etkileşim Halinde Olun

Sosyal Medya sadece ürün ve hizmetlerinizin tanıtımını yaptığınız, kampanyalarınızı duyurduğunuz ve her şeyin %100 markanız ile ilgili olduğu bir yer değildir. Müşterileriniz ve potansiyel takipçileriniz ile etkileşime geçin.

Sosyal Medyayı Düzenli Kullanma

Birkaç içerik paylaşıp birden yok olmak online dünyada pek hoş karşılanmaz. Sosyal medya kullanıcıları, her an yerinizi başka bir markayla doldurabilir. Bu yüzden paylaşım planınız düzenli olmalıdır.

Farklı Sosyal Medya Mecraları için İletişim Dilleri ve Görsel Kullanımı

Sosyal medyada her platformun kendine özgü bir iletişim dili vardır. Paylaştığınız içeriklerdeki görsellerin boyutları dahi birbirinden farklıdır ki, bu aynı görsel içeriği farklı sosyal medya platformlarında kullandığınızda takipçileriniz tarafından tuhaf karşılanmanıza ve takipçi kaybetmenize neden olabilir. O nedenle sosyal medya planlaması yaparken mutlaka paylaşacağınız içerikleri, paylaşım yapacağınız platform özelinde hazırlayın.

Web Sitesi Tasarımı Yaparken Dikkat Edilmesi GerekenlerWeb sitesi çağın medyası olan Internet üzerinde yer alan size ait bir iletişim platformudur. Bilindiği üzere Internet, Radyo ve Televizyon gibi bir medya sayılmakta ve etkinliği açısından diğerlerinden ön plana çıkmaktadır. Bir web sitesi sayesinde, Firmanızın tanıtımını yada kendiniz ile ilgili bilgilerin sunulmasını çok daha büyük kitlelere en ekonomik şekilde yapabilirsiniz.Dijital dünyanın etkisinin hızla arttığı günümüzde, artık kurum ve firmaların bunu gözardı ederek işlerini büyütmesi mümkün değildir.Web siteniz bir bakıma sizin vizyonunuz olacaktır. Sitenizi ziyaret edenler firmanız yada ürünleriniz ve hizmetleriniz hakkında daha detaylı bilgiye sahip olacaklardır.

Kurumsal Web Tasarım

Kurumsal web tasarımlarında site yönetiminin kolaylığı sitenin hızlı olması ve yapısının basit anlaşılabilir olması gibi özellikleri de dikkate alınan ve üzerinde önemle durulan konular arasındadır. Günümüzde daha eğlenceli ve daha renkli web tasarımlar ziyaretçiler tarafından tercih edilmektedir.

Sade ve Şık Görünüm

Web tasarımında öncelikle siteyi ziyaret eden ziyaretçinin sistemi kolay anlaması için site basit bir şekilde dizayn edilmelidir. Görselliğin önemli olduğu web tasarımlarında özellikle gözü yormayan ve site içerisindeki içeriklerin rahatça okunabileceği bir arka plan oluşturulmalıdır. İyi hazırlanmış bir web sitesi arama motoru optimizasyonuna yani "SEO"ya da uygun demektir. Bu sayede hazırlanmış olan web sitesi arama motorlarında ilk sıralarda yer alacaktır. Bu da sitenin ziyaretçi sayısını arttırmak için oldukça önemlidir.

Tüm bunların yanı sıra ise web tasarımının yönetim paneli de kolaylık sağlamalıdır. Bu sayede site yöneticisi sisteme kolaylıkla içerik oluşturabilir ve yükleme yapabilir.

Mobil Uyumluluk

Pek çok kişi gün içerisinde işlerini artık akıllı telefonlar aracılığı ile gerçekleştirmektedir. Bu durumda bir web sitesinin tasarımında en önemli etkenlerden biri de sitenin mobil uyumlu ve tüm ekranlarda görüntülenebilir olmasıdır. Bu da ziyaretçilerin sisteme diledikleri yerden ister tablet ister telefon aracılığı ile kolayca ulaşmalarını sağlamaktadır.

Mobil Web'in Geleceği: Progressive Web APPProgressive Web App, web sitelerinin görünümünü ve kullanıcı deneyimini, mobil uygulamalarla benzer seviyeye getirilen uygulamalara verilen isimdir. Yani bu yaklaşımla tasarlanan web sitelerini mobil tarayıcıdan ziyaret ettiğinizde, sanki bir web sitesini değil bir mobil uygulamayı kullanıyormuş gibi bir deneyim yaşarsınız. Progressive Web App'ın başlıca özelliklerinden bahsetmek gerekirse;