Sosyal Ağların Eksileri ve Artıları ile Size SağladıklarıYapılan araştırmalara göre Google Plus, Facebook'a oranla hala ciddi bir kullanıcı kitlesine ulaşmış değil. Twitter'ın bile oldukça dar bir kullanıcı kitlesine sahip olduğu ve Google çalışanları dışında Google Plus'ın diğer kullanıcılar tarafından kullanımı göz önüne alındığında ortaya Facebook'un gücü çıkıyor.

Bu durum üzerine aldığı eleştiriler ile Google, yöneticilerini Google Plus'ta aktif olmaya yönlendirdi. Ancak Google Plus'ın özel değil genel bir sosyal ağ olmak zorunda kalması bile bu geri kalmış durumunu henüz çözmeye yetmedi.

Bu durumda sosyal ağlar arasında açık ara lider hala Facebook.

Bunun sebebine bakacak olduğumuzda öncelikle, daha önce kullandığımız MySpace, Yonja gibi sosyal ağlarda oluşturduğumuz rumuzlar yerine Facebook'ta gerçek kimliklerimizi sergileyebiliyoruz.

Twitter ise bir mini blog ve sosyal medya özelliklerini karşılar nitelikte bir sosyal ağ. Burada daha genele yönelik ve varlığımızı, alışkanlık ve fikirlerimizi paylaşmamıza olanak sağlıyor. Bu anlamda Twitter'ın bu özelliklerini yerine getirmeye çalışsa da Facebook bu alanda geri kalmış durumda.

Ancak yine de Twitter'ın kullanım yoğunluğu ve eriştiği kullanıcı kitlesi maalesef hala Facebook'la aynı seviyede değil. Bu sebeple hepimizin bir Facebook çevresi ve bir de bundan bağımsız olarak Twitter çevresi mevcut.

Google Plus ise hem Facebook hem de Twitter kullanım alışkanlıklarını bir araya getirmeye çalışıyor. Yani sizing hem genelle hem de özelle aynı seviyede bir ilişkiye sahip olmanızı sağlamaya çalışıyor. Örnek olarak Twitter'da tanımadığımız insanlarla paylaşımlarda bulunurken Facebook'ta tanımadığımız insanları ya arkadaş olarak eklemiyoruz ya da eklesek de onlarla fazla paylaşımda bulunmuyor, iletişim kurmuyoruz. Oysa Google Plus bu dengeyi sağlamaya çalışıyor. Bu durumda çok zor bir göreve baş koymuş görünen Google Plus, basit ve sistemli bir kullanım sağlasa da, uzun surely kullanımla ancak oturabilecek bir alışkanlığı yaratmaya çalışıyor.

Ancak göz ardı edilemeyecek bir gerçek de bu her üç sosyal ağın da bireysel ve kurumsal kullanım açısından sağladığı yararlar.

Kendinizi ya da firmanızı tanıtmak ve sosyal ortamda bilinirliğinizi arttırmak için sosyal ağlardan daha etkin bir yok günümüzde. Her ne kadar özel ve genel olarak her iki alanda da yoğun bir varlık gösteremese de Google Plus, tanıtımınız açısından, ulaşmaya çalıştığı geniş kitle sebebiyle, size tatmin edecek özelliklere sahip. Öte yandan, mini bir blog olması sebebiyle Twitter paylaşımlarınızı rahatça sergileyebileceğiniz bir ortam değil. Ancak Twitter'ı bir kanaat önderi haline gelmek ve yaygın topic'ler yaratarak fikirlerinizi paylaşmak amacıyla da oldukça etkin bir şekilde kullanabilirsiniz.

Facebook ise, hem kullanım açısından diğer iki ağı geride bırakması hem de video, fotoğraf ve yazılarınızı paylaşmanıza olanak tanıması sebebiyle şu anda kitlelere veya belirli kesimlere ulaşmanızı sağlaması açısından en verimli sosyal ağ olarak kabul ediliyor.

Ne olursa olsun, sosyal ağlar hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor.